Over ons

Het Tripteq concept

Kies, koop en monteer zelf je zijspan!

Two’s a company and three’s a crowd? Niet als het om wielen gaat! Juist dat derde wiel geeft een extra beleving aan motorrijden vinden wij bij TripTeq. Elke zijspanrijder zal dat beamen.

Toen wij in 2005 ons eerste model op de markt brachten wilden wij het anders doen dan alle andere aanbieders. Gedreven vanuit de wens om een solide en betaalbaar zijspan te leveren wat jij als rijder niet alleen zelf kunt monteren, maar wat ook de mogelijkheid biedt om aan te passen naar je eigen idee of toe te spitsen op je eigen gebruik. Zoals wij zelf ook ooit een zijspan wilden bouwen dat precies bij óns past. Toen en nog steeds een uniek concept wat geen enkele andere zijspan-producent biedt.

Wij begrijpen je wensen omdat we dezelfde passie hebben: je eigen zijspan bouwen en rijden!

Vanaf het moment dat ik voor mijn werk als monteur bij Motoport Hengelo met zijspannen te maken kreeg was ik gegrepen door het zijspanvirus. Al snel werd ik dé zijspanmonteur binnen het bedrijf en ging ik me verder verdiepen in de techniek en constructies. In de loop van de tijd kwam er ook de verkoop bij en uiteindelijk draaide ik de zijspanafdeling. In mijn zoektocht naar een derde dealerschap van een zijspanmerk kon ik niet vinden wat ik zocht en daar ontstond het idee voor een eigen ontwikkeling (lees het verhaal achter Tripteq).

Het uitwerken van dit concept en het opzetten van een compleet dealernetwerk gaf mij een ontzettend grote kick! Na enkele jaren zowel Tripteq als de verkoop van zijspannen voor Motoport Hengelo te runnen kwam in 2009 de kans om deze motorzaak over te nemen. Tot 2019 heb ik met plezier Motoport Hengelo gedraaid en vooral in de eerste jaren een nieuwe boost gegeven. Met het aantrekken van merken als CR&S, Kawasaki, Indian en Ural zijspannen en door het organiseren veel bijzondere dagen, zoals bijvoorbeeld Koning Zelfbouw dag, stond Motoport Hengelo weer vol op de kaart.

Het combineren van beide bedrijven werd echter te veel van het goede en daarom heb ik de keuze gemaakt om mijn volledige aandacht weer op Tripteq te richten. Dat derde wiel blijft toch trekken!

 

Wijnand Zwart is een techneut en ontwikkelaar in hart en nieren. Wijnand is afgestudeerd aan de Universiteit Twente als werktuigbouwkundige. Het verbeteren van bestaande producten en eigen ontwikkelingen zaten er al vroeg in. Zo heeft hij een MZ tweetakt-zijspan voor LPG geschikt gemaakt.

Daarna heeft hij zelf een zijspan voor zijn toenmalige BMW gebouwd, van onderstel en polyesterwerk tot aan een eigen elektronische ontsteking toe. Toen hij bij TripTeq de kans kreeg om dit als werk te doen, was de keuze natuurlijk snel gemaakt. Na de uitontwikkeling van het TripTeq concept is hij als leraar aan de Hogeschool Autotechniek in Arnhem (HAN) aan het werk gegaan.

Wijnand is als freelancer nog altijd betrokken bij TripTeq bij ontwikkelen van nieuwe producten. Daarnaast heeft hij nieuwe uitdagingen gevonden zoals het ontwikkelen en bouwen van een eigen driewieler die gespitst is op zuinigheid, het organiseren van een Eco-marathon voor de HAN en zijn laatste creatie is de ombouw van een oude Vespa scooter met benzinemotor naar elektrische aandrijving.

Het verhaal achter Tripteq

In 2003 begon ik na een aantal jaren als monteur en verkoper bij een zijspandealer gewerkt te hebben als onervaren ontwikkelaar met de ontwikkeling van een nieuw zijspanconcept. Om kennis van buitenaf te krijgen werkte ik samen met een aantal studenten van onder andere Universiteit Twente en  de Hogeschool voor Autotechniek in Arnhem. Het idee was een 2-zits span te ontwikkelen wat door de constructie eenvoudig als meerdere modellen opgebouwd zou worden. Vergelijkbaar met het zgn. “Baukastensytem” van BMW wilden wij een standaardzijspan chassis construeren dat door middel van de montage van verschillende body panelen meerdere varianten zijspangebruik mogelijk maakte (sport/tour etc.). Om de ontwikkeling sneller te laten verlopen heb ik in 2004 Wijnand Zwart, destijds net afgestudeerd aan de Universiteit Twente, erbij betrokken. Hij was zoals ik al fanatiek zijspanrijder en had ook al meerdere combinaties zelf gebouwd.

Na een half jaar van samen ontwikkelen kwamen we erachter dat ons plan misschien wel erg ambitieus was voor 2 onervaren producenten. Tegelijkertijd zag ik de markt voor 2-zits zijspannen al een tijdje teruglopen. Dus het werd tijd om te evalueren en knopen door te hakken.  Wijnand liep al een tijdje in zijn hoofd met het plan om een zeer betaalbaar zijspan te bouwen specifiek voor de BMW 4-klep boxer modellen. Deze modellen bieden door hun constructie de mogelijkheid een eenvoudige maar technisch goede en betaalbare combinatie neer te zetten. Na nieuw onderzoek en veel overleg hebben we besloten om dit plan verder door te zetten. Maar wel met de initiële uitganspunten van een TÜV gekeurde combinatie en productie methodes gebaseerd op voorraadhoudende bedrijven (dus niet produceren op bestelling). Het werk ging door onder de projectnaam SGS (super goedkoop span). In korte tijd werd een prototype van het chassis en van de motorombouw gebouwd; het reken- en meetwerk gedaan en contacten met de Duitse TÜV gelegd voor de keuring.  De eerste mallen voor een nieuwe zijspanbak werden gemaakt en rond januari 2005 was het prototype serie rijp.

Ondertussen werd het in de zijspanwereld langzaam bekend dat wij met een totaal nieuw concept aan het werk waren en eind januari benaderde Bernhard Götz van het Duitse zijspanmagazine Motorrad Gespanne mij om te vragen of ik ons prototype niet bij hem op de stand op dé zijspanbeurs van Duitsland  wilde presenteren. Uiteraard nam ik die kans met beide handen aan en met stoom en kokend water werden een merknaam en modelnaam bedacht; TripTeq naar de combinatie van drie wielen,reizen en techniek. En de modelnaam zou Heeler worden; naar onze hond, een Blue Heeler, die de hele ontwikkeling van het span bij ons op de ontwikkelkamer was en ondertussen een soort van mascotte geworden was.

Bij de presentatie van ons prototype op die beurs in Sinsheim werden we met grote scepsis ontvangen; ons concept zou te eenvoudig zijn en volgens velen nooit de door ons gewenste TÜV keuring krijgen. Onze uitgangspunten kregen veel weerstand; het behoud van de bestaande aluminium motorfiets wielen zou de TÜV nooit halen, de 3-puntsaansluiting was niet voor zware motoren geschikt en als concept achterhaald en de zijspanbak van ABS kunststof zou niet sterk genoeg zijn. Juist die punten die wij als voordelen zagen werden door de zijspanwereld als nadelen gezien. Ons enthousiasme liep op die beurs dan ook een flinke deuk op. Maar zo kort bij de eindstreep opgeven wilden wij natuurlijk niet. Dus togen we met alle berekeningen, testen, ons prototype en hernieuwd enthousiasme  naar de TÜV in Hannover waar we alles achterlieten voor de ingenieur die het TÜV certificaat zou schrijven. Enkele spannende weken later waarin de TÜV ingenieur na vele testritten, de controle van berekeningen en testen van deelproducten de keuring afrondde met een bedrijfsbezoek kregen wij ons begeerde TÜV certificaat.  Het eerste zelfbouwzijspan met TÜV goedkeuring was nu echt een feit! En we konden eindelijk de markt op! Op het Euro Gespann Treffen in augustus 2005 toonden we vol trots onze eerste combinaties met Duitse TÜV keuring en begonnen we aan onze carrière als zijspan producent. De zoektocht naar dealers en klanten kon beginnen. Binnen een jaar kregen we een aantal zeer enthousiaste dealers die ons concept begrepen en die met name in Duitsland goed aan  de bak gingen om ons zijspan te verkopen.Het overtuigen van de rijders duurde langer maar naarmate er meer TripTeq zijspannen verkocht werden, werden onze klanten ook onze vertegenwoordigers. De TripTeq familie groeide gestaag!

Na enkele jaren werd het certificaat uitgebreid met nieuwe modellen van BMW en uiteraard ontwikkelden we verder met accessoires en nieuwe zijspan bakken.

In 2016 haalden we onze eerste grote mijlpaal: 500 stuks! Super trots! En daarnaast zijn we blijven door ontwikkelen. Nu 5 jaar later bieden we een mooi compleet programma met verschillende zijspanmodellen voor verschillende motoren en zitten we ondertussen op een mooie 750 stuks en we zijn nog lang niet klaar!

Goos Bos